יום שלישי, 10 ביולי 2012

בעקבות סרטון האם והתינוק של פרוייקט המשקפיים של גוגל

גוגל מנסה להכין אותנו לעתיד והציגה טכנולוגיה מתקדמת. כלומר, מדובר באותה טכנולוגיה אלא שזו מוטמעת במשקפיים, והעתיד הוא משקפיים, לדברי גוגל, זאת ברגע שנמצא דרך לאפשר פקודות קוליות ללא תקלות. מדוע שטכנולוגיה קיימת המשולבת עם חפץ שהוא חלק אינטגראלי מהגוף שלנו תהיה פני העתיד? בגוגל סומכים על מסורת ארוכה של סרטי מדע בדיוני ואנחנו, צרכני הטכנולוגיה, נמנעים משיח על אתיקה של מדע. בסרטון הפארודי שהופץ ברשת מיד לאחר שבפרוייקט המשקפיים של גוגל שיחררו את הסרטון הראשון שלהם, הועלתה הזהרה מפני פגיעה בכושר הריכוז שעלולה לגרום לכל מיני תאונות בעקבות שחיקה בחוש הראייה (הדמות שחובשת את משקפי-גוגל נתקלת בעמוד) או בשל טכנולוגיה בתולית וכושלת (בטעות הבחור שולח הודעה קולית המכילה קללה אל מכר לא רצוי). האמת היא שהטכנולוגיה הקולית בסופו של דבר תשתפר, ואף ייתכן שבזכות השימוש במכשיר המשקפיים המין האנושי יוכל בעתיד לשפר את רמת הריכוז ולשכלל עצמו כך שהמוח האנושי יצליח לבצע מספר פעולות בו-זמנית באופן מושלם. עם קצת אימון מגיל אפס, זה אולי אפשרי. במידה וכן, עדיין יש לעמוד על השאלה האם אנחנו רוצים עתיד שמתקדם לקראת שילוב בין הגוף לטכנולוגיה. כיום, האינטרנט דווקא גורם לאיבוד יכולת הריכוז. אנחנו אוהבים לתקתק בעכבר או במקשים של האייפון וקשה לנו להמנע מלפתוח עוד חלון נוסף - גם כשאנחנו יודעים שאנחנו אמורים לעשות משהו אחר והרבה יותר חשוב. ברור שהמשקפיים של גוגל יעבירו לנו תכנים מתוצרת גוגל ודומיה - היום תכנים אילו מסתכמים ברשתות חברתיות, תקשורת, פרסומות, אינפורמציה מסוגים שונים. גם בעתיד, תכנים אילו יפותחו לפי דרכים אחרות לצבירת ממון או כוח לחברות הטכנולוגיה על מנת שהן יצדיקו את קיומן בעולם הכלכלי.

הסרטון השני שפרוייקט המשקפיים של גוגל שיחרר מציג אם מול בנה התינוק. הסרטון השני קצבי פחות מן הראשון, וגם הדמות שנושאת את המשקפיים משתמשת פחות בעולם התוכן של גוגל. הפונקציה של המשקפיים בסרטון זה הוא שימוש בפונקציית המצלמה ובפונקציות שיחת הוידיאו עם האבא ועם חברים ומשפחה בלבד. אנחנו רואים בעיקר את התינוק, אך אפילו פעם אחת לא רואים את נקודת מבטו. בעוד הסרטון הפארודי שבא בעקבות הסרטון הראשון דאג להדגיש את הגורם האנושי (גורם ה"הו, שיט!": הדמות עושה תאונות בגלל המשקפיים ומקללת), פארודיה מוצלחת על הסרטון השני תדגים כיצד תינוק בן-יומו מגיב לנוכחות התמידית של המשקפיים על אימו, כאילו היה זה שרשרת על צווארה, וכיצד הוא יגיב לכך שאימו נמצאת עימו בחדר ומביטה בו, אך מתקשרת עם אנשים אחרים שאינם נראים. כמו כן, הסרטון השני לא מכיל בתוכו פקודות קוליות אלא VO של האם והוא מזכיר יותר פרסומת לטלפון, כמו המשקפיים של גוגל היו מכשיר של נוקיה - connecting people. בכך הסרטון של האם והתינוק היא פרסומת לייט, מאחר והיא מסתירה מאיתנו את שאר התכנים, אפילו את אילו שהופיעו בסרטון הראשון.

ייתכן שלסרטון התינוק אין צורך בסרטון פארודיה. אם מכשיר האייפון על כל הפונקציות שלו כבר לא יהיה בכיס או בתיק אלא יולבש על העיניים, כל מה שצריך זה לנסות לדמיין איך אותו תינוק יגדל עם אותו מכשיר. לא בתור חפץ שאימו מסתובבת איתו בבית ובשוק ובטיול בפארק, אלא כחפץ שיהיה בבעלותו מגיל טף, משקפיים שיהיו שלו והם יהיו לו חלק בלתי נפרד מהגוף. כיום השימושים העיקריים באינטרנט הם לאימייל, פורנו, רשתות חברתיות למיניהן ואתרי חדשות או בלוגים. קרוב לוודאי שהמשקפיים האילו יהיו להיט בתעשיית הפורנו, אין ספק בכך. אבל הטרדה העיקרית שיש לשים עליה את הדין הוא שחברת הטכנולוגיה שתמכור את המשקפיים - גוגל או לא גוגל - תקנה אחיזה כיצד חובש המשקפיים - בהנחה שמכשיר המשקפים הסלולאריים יקנה אחיזה נרחבת באופן שיקביל למהפכת הטלפונים הסלולריים ולאחריה מהפכת האייפון - יראה את העולם. כשם שתכנים מסויימים מתאימים יותר לאייפון ואחרים למחשב אישי או לטאבלט, בהכרח יהיו תכנים שיתאימו יותר למשקפיים כאלו. מאחר והתכנים של שאר המכשירים הם תלויי מצאי גראפי, והמשקפיים אמורים להיום שקופים - כלומר, ללא גרפיקה מלבד התכנים, ברקע יהיה העולם והוא יהיה העולם שנשקף אלינו מן המשקפיים הדיגיטאליים. במשקפיים תהיה מצלמה עם חיישנים וכמובן GPS וכל תמונה שעינינו רואות, כולל פנים של בן-אדם מוכר, תיעשה דרך המשקפיים והן יאחדו סופית בין העולם הממשי לעולם הדיגיטאלי. בנוסף, מטרידה לא פחות העובדה שהתמונות שניבטות דרך העיניים האנושיות שלנו יהפכו לנכס של מפעיל המשקפיים. כבר היום גוגל, שהחלה כמפעילת מנוע חיפוש והתפתחה כמפעילת שירות דואר אלקטרוני, ואף כיצרנית גלשן, אוספת ושומרת כל מידע אפשרי עלינו גם כשאנחנו לא משתמשים בגלשן של גוגל או בשירותים אחרים של חברה זו. גם חברת פייסבוק שולחת עוקבים לאתרים אחרים שאינם פייסבוק ומציעים שירותים אינטגראליים בין אתרים אילו לפייסבוק. פורסם כבר בעבר שכל התמונות שהמשתמשים מעלים לפייסבוק יכולים לשמש את החברה לפירסום. הפעם עלולה להיות הלימות מוחלטת בין פרופיל הפייסבוק (לדוגמא) לבין האדם עצמו. מאחר וכפי שהעולם בנוי כיום (הקפיטאליזם הליבראלי עדיין שולט ברוב המדינות המערביות), חברות טכנולוגיות יכולות להצדיק את קיומן, כאמור, רק אם הן מסוגלות להציג למשקיעים כוח או הון, יהיה מי שינסה לעשות רווח כלכלי או פוליטי מן המוצר הזה שאמור לאחד הרמטית בין המציאות הממשית של בני-האדם לערכים המוספים שבעולם הדיגיטאלי. במובנים רבים, חברת הטכנולוגיה שהנה בעלת שליטה על העולם הדיגיטאלי, תקנה גם אחיזה גדולה יותר על עולם הממשות. קרוב לוודאי שיהיה שינוי גם באופן שבו בני-האדם משקיפים על העולם. כמות התכנים שבן-אדם יכול לצרוך הוא מוגבל ואופי התכנים, יש לו השפעה על השקפת העולם והאידיאולוגיה של קבוצות. במקרה הפחות רע עולם התוכן יוגבל לפרסומות ושימושים פראקטיים (תחזית מזג-אוויר, מפות, קנייה מהירה של מוצרים, שימוש בלוח-שנה ואירועים). במקרה הקטסטרופאלי המשקפיים לא יהיו פונקציונאליים בלבד אלא אכן יכילו עולם תוכן עשיר שכאמור אמור להשתלב עם המציאות הממשית. דיון מוסרי סביב השילוב בין השניים חייב להיעשות, האפשרויות הגלומות בשילוב זה יהיו מרחיקות לכת.

סרטון פרוייקט המשקפיים של גוגל:


סרטון הפארודיה:


סרטון האם והתינוק של פרוייקט המשקפיים של גוגל:


המקרה הפחות גרוע:


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה